Wat is een EMB-bloedtest? En hoe betrouwbaar is het?

Alles wat je moet weten over de EMB-bloedtest

emb-bloedtest
Getty Images

De EMB-bloedtest, misschien heb je de term al eens voorbij zien komen. Of ben je bij een alternatieve behandelaar geweest voor bepaalde klachten, die je vervolgens de test heeft geadviseerd. Wat is dit voor een bloedtest? En hoe betrouwbaar is het?

EMB staat voor energetische morfologische bloedtest, soms ook live blood analysis (LBA) genoemd. De EMB is een bloedonderzoek waarbij met één vingerprik enkele druppels bloed wordt afgenomen. Met die paar druppels wordt de aanwezigheid van allerlei stoffen in je bloed onderzocht, zoals hormonen, voedingsstoffen en andere waarden. Als blijkt dat je op basis daarvan tekorten hebt, dan krijg je het advies om je voedingspatroon aan te passen en/of supplementen te slikken zodat je lichaam weer 'in balans' komt.

De test wordt vaak door niet-medisch onderlegde, commerciële partijen of zelfstandig alternatieve behandelaars aangeboden die er veel geld voor vragen. Zij hebben er belang bij dat je (zogenaamde) tekorten hebt, want dan kun je - bij vaak diezelfde partij of behandelaar – de geadviseerde supplementen bestellen.

EMB-bloedtest is niet wetenschappelijk bewezen

De vraag is alleen: kun je op basis van dat ene bloedonderzoek met slechts enkele druppels bloed op zoveel verschillende waarden testen? Het antwoord is kort en duidelijk: nee, dat kan niet. Huisarts Jojanneke Kant vertelde al eerder aan deze website ‘dat het vanuit de wetenschap al heel lang is aangetoond dat het helemaal niet mogelijk is om op basis van één druppel al dit soort dingen vast te stellen’. En toch, vertelt ze verder, 'wordt het heel erg gepromoot op social media en doen heel veel mensen dit soort testen. Dat is bewust mensen misleiden om zelf geld te verdienen'. 

De EMB-bloedtest is pure misleiding

Het gevaar van de EMB-bloedtest is dat je de indruk krijgt dat je allerlei tekorten hebt, of zelfs allergieën en hormoonafwijkingen, terwijl je dat – in de meeste gevallen – helemaal niet hebt. Je slikt vervolgens allemaal overbodige supplementen, die juist schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Daarbovenop ben je ook nog eens honderden euro’s kwijt.

Advies van de huisarts

Je kunt er natuurlijk zelf van overtuigd zijn dat iets werkt. Iedereen moet hierin zijn eigen keuzes maken. Kant adviseert wel: “Blijf zelf nadenken. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Als een huisarts of specialist klachten niet kan oplossen, dan is de kans heel klein dat iemand anders dat met een paar supplementen wel voor je kan doen.”